BLOGUMA HOŞGELDİNİZ

Herşeyden önce Sevgili Müberra Arslan hocamıza bizlere ögrettiği bu teknikler için çok teşekkür ediyorum.



Slayt da verdiğim fotograflardan ve örnek ahşaplardan faydalanacağınızı umuyorum.



10 Nisan 2009 Cuma

VERNİK KULLANIMI

Vernik bünyesinde renk verici boyar madde bulunmayan, şeffaf olması nedeniyle ahşabın doğal görünümünü kapatmayan, dekoratif bir görüntü veren, yağmur, güneş, mantar, küf, atmosfer şartları, darbe, aşınma gibi etkilere karşı ahşabı koruyan bir malzemedir.
Ahşap boyamada kullanılan vernik türleri:
1-Su bazlı vernik:Çabuk kurur fakat koruyuculuğu azdır.Boyalı objenin rengini korur.Fırça su ile temizlenebilir.
2-Sentetik yat verniği:Koruyuculuğu yüksektir,su ile temas edebilecek objelerde kullanılır.Kuruması bir haftayı bulur.Fırça ancak tiner ile temizlenebilir.
Bu verniklerin mat,yarı mat ve parlak çeşitleri vardır.Vernik türlerinin sprey olanları da vardır kullanılan objeye uygun vernik kullanılmalıdır.
Vernik kullanımı hakkında bazı tavsiyeler:
1-Yaglı boya ya da tintunlu yaldız boya üzerine sprey vernik kullanılır.Veya yat verniği kullanılır.
2-Peçete yapılan objelere önce su bazlı vernik ,üzerine dayanıklılığını artırmak için kuruduktan sonra yat verniği kullanılır.
3-Çatlatma yapılan objelerde sentetik (yat ) vernik kullanılır.
4-Fotograflarda dekopaj yapılmışsa renginin solmaması için fotograflar üzerine önce dekopaj tutkalı kuruduktan sonra su bazlı vernik daha sonra yat verniği kullanılır.
5-Eskitme üzerine 1 er hafta arayla 2 kat yat verniği sürülür.
6-Yağlı boya ile eskitme yapılmışsa üzerine yat verniği sürülür.
7-Mozaik sıvısı su bazlı vernik üzerine sürülür.Yat verniği üzerinde çatlama yapar.
8-Mum işinde yat verniği kullanılır.
9-Yat verniği 1 haftada, su bazlı vernik 1 saatte kurur.
10-100 kat vernik de iki sıvı iyice karıştırılır.Hava kabarcığı kalmayıncaya ve şeffaflaşıncaya kadar 5 dakika hafifçe karıştırılır.Objeye düzgün bir şekilde yavaşça dökülür.Saç kurutma makinası ile her tarafa eşit bir şekilde dağıtılır.
100 kat vernik uygulanmadan önce mutlaka bir kat su bazlı vernik sürülür ve 1 hafta beklenir.
11-Folk Art Warnish verniği hazır transfer üzerine kullanılır.
12-Dikkat:Beyaz boyadığınız objeyi sentetik (yat) verniği ile verniklerseniz sararma yapar.Su bazlı vernik kullanılmalıdır.

126 yorum:

  1. merhaba ben nihal size bir sorum olacak cam tabak çalışması yapıyorum.hangi vernik kullanmalıyım.ve bu yaptıgım tabakları kullanıcam boyası cıksın istemiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz.su bazlı dayanıklı olmaz dediler kararsız kaldım daha öncede sprey vernik kullandım.

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim aradığım soruların cevabını verdiniz herkes böyle açıklasa keşke

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Nihal Hanım
    Boyadığınız cam tabağı kullanacaksanız sağlık açısından su bazlı olması gerekir.Ben peçete dekopaj ile cam tabak denedim ve su bazlı sprey vernik kullandım.3-4 kat verniklerseniz dayanıklı olur kanısındayım. Makine de değil elde yıkmanız gerekiyor.Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  4. hamiye hanım merhaba, ireko ağacından bir mobilya yaptırıyorum, üzerinde hiç vernik atılmamış gibi duracak bir koruyucu arıyorum. sentetik vernik ahşabın tonunu koyulaştırıyor, doğallığı yok oluyor. su bazlı vernik kullanımı iç mekan da mobilyada dayanıklı olur mu ? bunlar dışında bir koruyucu var mı? şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar
    İreko ağacı hakkında bilgim yok.Mobilyacınız daha iyi bilir.Yaptığım sehpaları,tepsilerde su bazlı vernik kullandım.2- 3 kat sürülürse dayanıklı olabilir. "100 kat" vernik(ismi böyle) kullanılırsa yüzeyler cam gibi görünüyor. Benim blogumda Gülşen hanımın tepsileri ve tekli sehpası 100 kat vernikli.Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. merhabalar vernik almak için gittim su bazlı vernikli ahşap koruyucu diye birşey var oda vernik yerine geçermi . teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Merabalar ben ahşap çalışması yapıyorum da simleme işlemini vernikten önce mi sonra mı yapmalıyım??

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Mahmut Bey
    Önce vernikleyeceksiniz kurumadan toz sim serpeceksiniz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  9. merhaba benim bi sazım var ve bu sazı iki kez boyayıp vernikledim ama ikisindede ne boya tuttu nede vernik yani çok kısa bir zaman içerisinde hemen çizilmeler ve aşınmalar oluştu kullandığım boya va vernik sprey di acaba sebeb bu olabilirmi..?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba
    Sazın yüzeyi pürüzsüz ve kaygan olduğu için boya tutmayabilir. Öncelikle zımpara yapmanız gerekir. Boya tutucu astar boyalar var onları da deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Hamiye hanım merhaba tepsiyi boyadım üzerine resim yapıştırdım sprey vernik sıktım dekupaj kagıdımdaki renkler birbirine girdi şimdi söktüm zorda olsa başka resim yapıştırcam ama renkli fotokopi oluyormu bide böyle mahfolmaması için tepsimin ne yapmam gerekiyo bilmiyom yardımcı olursanız sevinirim.
    Not : ben ahşap boyama kursuna gitmedim hiç sadece netten aldıgım bilgilerle ögrendim biraz o kadar boyama işlemim çok güzel oldu resmi monte etmemde tek sorun neden sprey sıkınca resmimdeki renkler birbirine girdi onu anlayamadım eksik olan ne ?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Esen Hn Dekupaj resmini yazıcıdan aldıysanız renkler karışabilir. Yazıcıdan aldığınız dekupajın fotokopisini çektirmeniz gerekiyor.Bir de dekupaj kağıdını yapıştırdıktan sonra üzerine dekupaj tutkalı geçmeniz gerekiyor.İyice kuruduktan sonra verniklenebilir. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  13. Hocam akrilik boya ile tepsiye desenler yaptım ama ne tür nasıl vernik yapmalıyım resim bozulur diye korlkuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akrilik boya su bazlı boyadır. Su bazlı vernik kullanabilirsiniz. Kuruduktan sonra kalıcı olması için yat verniği kullanabilirsiniz.

      Sil
  14. merhaba ben emre evimizin yerlerini zımparaladım ve vernik atmak istiyorum ben nasıl bir vernik kullanmalyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilemiyorum Emre Bey.Onu parkecilere sorsanız iyi olur.

      Sil
    2. hırdavatçıdan ucuz vernik al kardeş. 100 kat vernik falan atmayasın :) taban tahtasından pahalıya gelir.

      Sil
  15. merhaba ben ahsabı ayakkabı boyasıyla boyadıktan sonra verniklemek istiyorum hangi vernigi kullanmalıyım

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Emre ayakkabı boyası pek kalıcı olmuyor. Sprey vernik ile sabitleyebilirsin.

    YanıtlaSil
  17. peki ayakkabı boyası dışında nasıl bir boya kullanabilirim

    YanıtlaSil
  18. Su bazlı ahşap boyası kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  19. merhaba

    Ben ahsap boncuk uzerine desenlerimi cizdikten sonra polisanin parlak vernik spreyini uyguladim fakat cizdigim desen bozukdu dagilmalar oldu desende bana kullanacagim boya yada vernikle ilgili oneride bulunursaniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  20. Ahşap boncuk nedir anlamadım. Su bazlı vernikler boyayı bozmuyor. 3 kat su bazlı vernik kullanırsanız dayanıklı olur.

    YanıtlaSil
  21. merhabalar,
    bir sorum olacaktı.
    ben nar boyadım polyesterden.
    üzerine vernik atmak istiyorum. folkartın sprey verniğini kullanıyorum fakat obje yuvarlak olduğu için nasıl vernikleyeceğimi bilemedim..
    ne taraftan sıkayım akmaması için?
    teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  22. Eğer yaptığınız objeyi etrfı boş olacak şekilde asabilirseniz çevirerek uzaktan spray vernik atabilirsiniz. Ben çamaşır ipine asıp öyle vernikliyorum.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler evdeki eski bir ahşap tabureyi eşimin yağlı boyaları ile boyadım üstüne de dekopaj yaptım üstüne evde başka bir çalışmamdan kalan su bazlı vernik var onu kullanabilir miyim hem yağlı boya hem de üstüne dekupaj yaptığım için kafam karıştı yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peçete dekopaj üzerine su bazlı vernik kullanın. Kuruyunca sentetik sprey vernik kullanabilirsiniz.

      Sil
  24. Merhabalar ben mobilyalarımi beyaza boyadım ne tür vernik kullanmalıyım

    YanıtlaSil
  25. ahşap tornacıların bezle veya peçeteyle sürdükleri vernik çeşidinin adı nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Tam olarak bilemiyorum ama o dediğiniz mobilya parlatıcısı olabilir.

      Sil
  26. Iyi gunler agaci zimparaladiktan sonra akrilik boyayla boyadik..uzerine akrilik parlak vernik surduk ve kurudu fakat istedigimiz gibi parlamadi..bu vernigin uzerine parlak olmasi icin nasil bir vernik kullanabiliriz...Tabiki alttaki boyaya zarar vermeden..yardimci olursaniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Su bazlı vernikler parlak da olsa yat verniği gibi parlamıyor. Ağaç üzerinde başka boya yok ise direkt ağaç vernikleniyorsa parlak yat verniği kullanabilirsiniz.

      Sil
  27. merhaba.yagli boya uzerine su bazli vernik kullandim beyaz boya yer yer sararma yapti,acaba kurtarma imkanim var mi/ b'r de mumla eskitme yaptigim akrilik boyalar uzerine su bazli vernik surebilir miyim| tesekkurler

    YanıtlaSil
  28. Merhaba
    Mum eskitmede önce dekopaj tutkalını ince bir katman şeklinde sürerek sabitleyebilirsiniz. Üzerine su bazlı veya yat verniği sürebilirsiniz.
    Yağlıboya üzerine yat verniği daha uygun olur. Su bazlı boya üzerine su bazlı vernik kullanırsanız beyaz boyada sararma olmaz.

    YanıtlaSil
  29. Sprey vernik dayanukli mipecete dekupajin uzeri icin 3 kat yaptim yeterli miacaba

    YanıtlaSil
  30. İyi günler. Vernik konusunda endişelerim var. Yardımcı olursanız sevinirim. Ben plastik bir yüzeyi sprey boya ile beyaza boyadım. Boyanın sentetik mi selüloz mu olduğunu bilmiyorum. Ama sentetik olduğunu düşünüyorum. Ne tür vernik kullanmam lazım. Sprey vernik kullanmak istiyorum. Birde sentetik boyaya sentetik sprey, selüloz boyaya selüloz vernik mi kullanmam gerekiyor. sentetik vernik beyazda sararma yapıyormuş. Yardım ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sprey boyanız sentetik ise verniğe gerek yoktur. Su bazlı boyalarda su bazlı vernik kullanabilirsiniz.

      Sil
  31. merhaba hamiye hanım.benim adım mesut. mutfak dolabımı iyice zımpara çektim daha sonra bazı yerlerine ahşap dolgu macunu uyguladıktan sonra tekrar macun yerlerini zımpara yapıp polisan sentetik parlak boya ile boyadım üst taraf krem alt taraf bayrak kırmzı .gelelim en sıkıntılı yere boyacıdan yat verniği almak istedim fakat adam bana yağlı boyanın üzerine bu olmaz öyle kullanman gerekiyor dedi.ilerde nemden darbelerden çizilme küf falan olduğu zaman bütün emeğim boşa gidecek.ACİLLLL YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil
  32. Boyacınız haklı sentetik boya kuruduktan sonra iyice sertleşmiştir,vernik kullanmaya gerek yoktur.

    YanıtlaSil
  33. merhaba
    bugünlerde chalk paint adında boyama tekniği öğrendim. İnternette bi ço kişi denemiş. Akrilik beyazile sephalarımda denedim.vernik olarak mat parke cilası aldım dayanıklı olsun diye fakat sararma yaptı. bide tozlar üzerine yapıstı.çalışmam kötü oldu. sprey vernik mi kullanmalıyım?

    YanıtlaSil
  34. Bahsettiğiniz boyama tekniğini bilmiyorum. Sehpalarınızı su bazlı boya ile boyayıp, üzerine de bir kat su bazlı vernik ve dayanıklı olması için üzerine yüzkat vernik kullanabilirsiniz. yüzkat verniğin nasıl kullanılacağını ögrenmeniz gerekir, Rasgele kullanamazsınız. Yüzkat vernik ile sehpalarınızın üzeri cam gibi parlar. Vernik temiz ve rüzgarsız bir ortamda yapılır.

    YanıtlaSil
  35. Su bazlı beyaz boya ile ahşaba, su bazlı vernik uyguladıktan sonra, dayanıklı olsun dıye uyguladığımız yat verniği ahşabı sarartır mı?

    YanıtlaSil
  36. Yat verniği beyaz boyayı sarartıyor.100 kat vernik ile renk değişimi olmaz.

    YanıtlaSil
  37. Merhabalar...Daha önce 100 kat verniğn danteli tepsiye dekupaj uygulayıp 100 kat vernik uyguladılar.!00 kat verniği Kurdele nakışından yapılan çiçekleri tepsiye yapıştırdıktan sonra uygulasak olur mu?Üstte cam görüntüsü verir mi?teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç denemedim ama dantelde uygulanmışsa kurdele içinde olabilir. Örnek uygulama yapmak gerekir.

      Sil
  38. Merhabalar ben kavanozlarımı akrilik boya kullandım.şuan kuruyunca ucuncu katını sürecem.onun kuramasını beklemek için birgün mi bekleyım,sonrasın da ne tür vernik kullanayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. su bazlı boyalar çabuk kurur ama vernik öncesi iyice kurumalıdır. kavanozlar kullanım içinse su bazlı vernikler daha sağlıklı.

      Sil
  39. merhaba
    100 kat vernik mobilya (ahşap dolap)üzerine rulo ile sürülebilir mi?Akma yapar mı?

    YanıtlaSil
  40. merhaba
    100 kat vernik ahşap dolaba -mobilyaya rulo ile uygulanabilir mi,akma yapar mı?Uygulanabilirse kaç kat uygulama daha iyi olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 100 kat vernikte iki sıvı hava kabarcığı kalmayıncaya kadar karıştırılır ve yatay yüzeye dökülerek uygulanır. kurumadan önce fırça ile biraz müdahale edilebilir.

      Sil
  41. 100 kat vernik surdukten sonra fircayi temizlemek icin ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 100 kat vernik sürülerek değil dökülerek yapılır. fırça kullanılamaz hale gelir.

      Sil
  42. Merhabalar,

    Öncelikle böyle bir başlık açtığınız için teşekkür ederim benim bir sorum olacak. Akvaryumuma kapak yapmak için yapı marketlerde satılan çam panellerden alacağım silinmiş olanlardan, üzerine de vernik kaplamak istiyorum ne de olsa suya yakın olacak sürekli buhardan vs etkilenmemesini istiyorum ama aynı zamanda balıklara da zarar vermemesini istiyorum. Parlak da dursun ve orjinal ağaç rengi korunsun bozulmasın istiyorum. Akvaryumda buhar camı var yani buhar doğrudan temas etmiyor buhar camında kalıyor. Ben bu işlem için hangi tür verniği kullanmalıyım. Teşkkür ederim.

    YanıtlaSil
  43. Hocam ben ahsap mutfak kose takimimi chalk paint yani derz ile boyayi birlestirip zimparalamadan beyaza boyadim 3kat ve uzerine yat vernigi kullanmayi dusunuyordum. Yalniz siz sararma yapar demissiniz acaba dayanikli olacak bir vernik tavsiye edermisiniz, tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derz ile karıştırdığınız boya su bazlı ise su bazlı vernik sürün üzerine yat verniği kullanabilirsiniz. Boya ile yat verniği temasını engellemiş olursunuz.

      Sil
  44. Sehpalarımın üzerine çatlatma yapılmış.Cilamı-vernikmi sürülmeli?Bu işlemi nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizler çatlatma üzerine vernik sürdük. sehpaların malzemesini bilmediğim için bir yorum yapamayacağım.

      Sil
  45. hocam beyaz renkli polyester ve ahşaplar için sararmaması için hangi verniği kullanmalıyız

    YanıtlaSil
  46. En garantisi su bazlı vernik kullanmanız.

    YanıtlaSil
  47. Dekupaj transfer ile nihale çalıştım ama ısıya dayanıklı olması için ne sürmeliyim? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ısıya dayanıklı bir vernik türü bilmiyorum. Bu vernikler ısıya yapışır.

      Sil
  48. Mrb Hamiye hanım.Ben evimdeki eski kahverengi sehpayı BEYAZ akrilik boya ile boyadım ve üzerine TRANSFER TEKNİĞİNİ uyguladım.Kağıdı bugü soymaya başlayacam.Elimde de Cadencenin su bazlı verniği mevcut.İleride boyanın sökülmemesi veya üzerindeki resimlerin zarar görmemesi için 1)Sehpanın üzerine dekupaj tutkalı sürüp daha sonra verniği sıksam bir sorun olurmu 2)Verniğin koruyuculuğunu artırmak için 100 kat vernik uygulamamız gerektiğini okudum üst yazılarda, bunu nasıl uygulayacam sonuçta sehpanın üstü dümdüz,sehpanın üzerine döksem yanlardan akıp gidecek?Bu durumda fırçamı kullanmam gerekiyor? Son olarak sehpanın ölçüsü 60*90 bu durumda kaç ml 100 kat verniğe itiyacım olur. Kursa falan hiç gitmedim tamamen sizlerden öğrendiklerimle yapmaya çalışıyorum bu yüzden vernikleme aşamasında dikkat etmem gereken bir nokta belirtirseniz sevinirim.TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb Yakup Bey Hazır Transfer tekniği uyguladıysanız
      -Folk Art Warnish verniği kullanmalısınız.100 kat verniğin uygulamasını yukarıda anlattım ama uygulamayı görmeden yapmanız biraz zor.

      Sil
  49. merhabalar. ben tepsi ve kutuar boyadım üzerine dekupaj uygulamaları yaptım. fakat tekrar üzerine dekupajla geçmek yerine direk iki kat su bazlı vernik uyguladım yanlışlıkla.yeniden bu vernik üstünden dekupaj uygularsam ve o kurduuktan sonra vernik uygulaması yapsam olabilir mi? yoksa artık yapamaz mıyım? bi öneriniz varmıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen zımpara yaparak herşeye yeniden başlayabilirsiniz.Yaptığınız dekupaj bozulmamışsa üzerine yat verniği geçebilirsiniz.

      Sil
  50. Hamiye hanım merhaba
    Cam boyasıyla kavonoz boyadım iki kat sprey vernikle boyadım ilk kat çok güzel oldu kuruduktan sonra ikinci kat vernşği yaptım yapar yapmaz çatlamış bir görünüm oldu boyada değil vernikte
    Ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  51. cam konusunda çok bilgim yok. Doğal çatlatma olmuş.

    YanıtlaSil
  52. Ekmek kutusu boyadım ve vernikledim iç kısmı toz olmuş tekrar verniğin üzerine boya sürebilir miyim

    YanıtlaSil
  53. verniklenen ahşap ekmekliğimin içine toz girmiş tekrar boyamam mümkün mü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmeklik içini genelde dolap içlerine kapladığımız yapışkanlı kağıtlar ile kaplıyoruz. Siz de öyle yapabilirsiniz.

      Sil
  54. Merhaba. Sır vernik kullandıktan sonra fırçayı bir türlü temizleyemiyorum ve atmak zorunda kalıyorum.Fırçayı neyle temizleyebilirim..Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırçanızı tiner ile iyice temizledikten sonra arap sabunu ile sıcak suda yıkayınız.

      Sil
  55. Merhaba.evimdeki sehpayi beyaz akrilik ile boyamayi ve kolay transfer(hazir ) uygulamayi düşünüyorum. Sorun uzerine folk art glaze sprey vernik almıştım. Direkt bunu yapabilirmiyim? Kafam çok karıştı ve bu işi ilk defa yapıcam. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  56. merhabalar
    ben cam agacindan yapilma bir piknik masasi aldim. bunu hic boyamadan mat bir vernikle verniklemek istiyorum. nasil bir yol izlememi ve nasil bir vernik kullanmami tavsiye edersiniz? yoksa boyamali miyim? yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  57. Ahşap koruyuculu mat yat verniği kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  58. Hamiyet hanim herkese yardimci olmaniz cok hos,inceliginizden dolayi tebrik ederim.Umarim benim sorunuma da bir cozumunuz vardir.Taki kutumun cekmecelerinin on yuzunu sorunsuz sekilde pecete dekupaj ile kapladim.Ama su bazli vernikle verniklerken minik kabamalar ve dalgalanmalar oldu.Nasil cozebilirim

    YanıtlaSil
  59. Dekupaj yaparken hava kabarcıkları kalmış olabilir. Veya dekupaj tutkalı kurumadan verniklemiş olabilirsiniz. Yapacak tek şey zımparalayıp yeniden yapmak. kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler.Simdi yeni bir sorunum var malesef.Vernik atarken ozellikle beyaz zeminlerde goze carpammn minik tuyler fircayi iyice yikiyorum.Kabim piril piril Bu tuyler nerden geliyor anlamiyorum.Siz benzer bir sorun yasadiniz mi.Bir tahmininiz var mi?💐💐💐

      Sil
    2. Bir sonraki yorum size de yardımcı olabilir.

      Sil
  60. Mrb ben polyester ikramlık boyadım fakat verniklerken uzerinde siyah grunumlu toz parcalari kaldi. Temizleyebildimlerimi temizledim. Cikmayanlar kldi. Fircamida yikamistim ama nden oldu bilmiyorum. Bunun olusmamasi icin ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  61. Vernik yapmadan önce objenin temiz tüy bırakmayan bir bezle temizlenmesi gerekir. Verniği rüzgarsız temiz bir ortamda kılları çıkmayan bir fırça ile yapmalısınız. Vernik kuruyuncaya kadar da tozdan uzak tutmalısınız.

    YanıtlaSil
  62. Merhaba lar hamiye hanım ben bir hata yaptım beyaza su bazlı boya ile boyadığım vestiyere sentetik vernik ile geçtim ve şu an kurumaya bıraktım.sadece bir kat geçtim ve kurumasini bekliyorum. Ne yapabilirim. Acıllll. yardım😢

    YanıtlaSil
  63. Merhaba Hamiye hanım benimde sorum yukarida @ozzy ninde sormuş olduğu ve tek cevabı verilmemiş olan soru olacak :) Bende akrilik boyayla boyadigim ahşap parçaların üzerine dekupaj yapip nihale olarak kullanmak istiyorum fakat ısıya dayanıklı olması için nasıl bir vernik kullanmam uygun olur acaba ? Sır vernik aldm ama o da uygularken donuyor dendi gözüm korktu biraz açıkçası bunu uygulamanın bir pratik yöntemi var mı veya muadili olarak onerebiliceginiz birsey ? Duz bir zemin olduğu için 100 kat vernik olmaz sanırım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihale için verniklerin uygun olmadığını düşünüyorum. En güzeli çini nihale yapmak.
      http://hobimcini.blogspot.com.tr/

      Sil
  64. Merhaba ben bi şey soracaktım ojeyle ahşap boyadım küçük bir süs oje bozulabilir bi süre sonra dediler üstüne vernik atmam ne kadar yararlı olabilir?

    YanıtlaSil
  65. Mobilya boyama ile ilgilenenler için teşekkürler. Vernikten önce yüzeyin temiz ve pürüzsüz olması gerekiyor. Kullanılan fırça da önemli. Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  66. Merhaba ben sehpalarımı polisan matrix x1 le beyaza boyadım. Sonra boyayı koruması için sentetik vernik attım. O da sarartma yaptı. Düzeltmek için yapabileceğim birşey var mı? Durumu kurtarabilir miyim sizce?

    YanıtlaSil
  67. Merhaba size bir sorum olucak. Acaba vernigi transferin üzerine mi yoksa transferin altinami surmeliyim?

    YanıtlaSil
  68. Zigon sehpalarimi beyaz yagli boya ile once astar uygulayip boyayacagim uzerine dekopaj yapacagim vernigim nasil olmali

    YanıtlaSil
  69. Merhaba .. Annemden kalan ceviz oyma sandık var rengi biraz solmuş verniklemek istiyorum sadece sprey vernik ile yapsam yeterli olur mu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sprey vernik de olur; tik yağı ile de rengini canlandırabilirsiniz.

      Sil
  70. Merhaba,
    biz eşimle evimizdeki kahverengi sehpaları yağlı boya ile beyaza boyadık. boyamadan önce hepsini zımparaladım boyayı da 2 kat sürdük. henüz 2 gün oldu ve üzerine zarar gelmemesi, v.b. şeyler olduğunda etkilenmemesi için vernik veya cila yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. ama nasıl bir vernik veya cila kullanmalıyız bilmiyoruz.
    Yardımcı olursanız memnun oluruz.
    Teşekkürler.
    Merve&ibrahim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağlı boya ile boyadınız ise verniğe gerek yok.

      Sil
  71. biz ilk defa dekopaj yaptık.resmi çıkardık.kabarcıklı da olsa yapıştırdık iki yüzeyini de.sonra 1 gün beklettik..renksiz ağaç verniği sürdük 2 kat.ama mat oldu sanki.bu aşamadan sonra ne yapacağız ? sehpayı kullanmak istesek sanki mat duruyor.bardak koysak kabaracak gibi.su bazlı mı değil mi üzerinde yazmıyor verniğin.bunu nasıl gündelik sehpaya dönüştürürüz.üzerine ne sürmemiz gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vernik kokmuyorsa su bazlıdır. Su bazlı ise 3 kat sürün dayanıklı olur. Parlak vernikler de var.

      Sil
  72. Merhaba ben Beyaz objeye sentetik yat vernigi uyguladım bir bolumune fark edince bıraktım sararma oldu nasıl silicen nasıl gider vernik izi yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurumuşsa yapacak bir şey yok tümünü zımpara yapıp yeniden boyamanız gerekir.

      Sil
  73. Mrb ben sabundan süslemeler yapiyrm parlak olmasi için ne tur vernik kullanmlyim

    YanıtlaSil
  74. Ahşap tepsi üzerine akrilik boya ile resim yaptım daha sonra su bazlı vernikle verniklemek istedim ama boyayı karıştırdı ne yapabilirim acaba?

    YanıtlaSil
  75. Benim masada vernik kulanilmis rengini degistirmek istiyorum hangi bir renk tercih edebilirim evde boyama yapilirmi

    YanıtlaSil
  76. Hamiye hanim bi sorum olacakti akrilik boyayla kutu boyadm sprey vernik attim uzerine ama iz kaldi cok yakindanmi sktm yda fazlami sktm napaym kurusun zimparalayip tekrrmi boyaym

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 50-60 cm uzaktan sıkmanız gerekiyor. Çok sıkarsanız akar.

      Sil
  77. Merhaba ben objeyi beyaza boyadım ve kolay tarnasfer uygulaması yaptım bu bahsattiğiniz folk Art varnish su bazlı vernik mi başka bir şey mi başka uygulamalar için de kullanılabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. su bazlı vernik, başka uygulamalarda da kullanabilirsiniz

      Sil
  78. Merhaba hamiye hanım ben ahşaptan akvaryum kapagı yaptım üzerine yat verniği sürdüm balıklara zararı olurmu birde çok ağır koku var bu kokuyu nasıl geçer şimdiden teşekür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vernik kemikleşinceye kadar havalandırmanız gerekiyor.

      Sil
  79. Hamiyet hanim iyi gunler diliyorum.ben polyester mumluklara sir vernik uyguladim ancak istedigim gibi olmadi bu vernigi kaldirip baska bir uygulama deneye bilirmiyim.simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verniği zımparalama yaparak yok etmeniz gerek.

      Sil
  80. Merhaba;
    Kahverengi zigon sehpalarımı krem ve lila renge boyadım. Başından beri sırasıyla zımpara, boyalı yüzey astarı, akrilik boya (3 kat) dekupaj tutkalı, dekupaj ve su bazlı vernik yaptım. Fakat sehpaları iç içe sokarken sürtünmeden dolayı kenarlarında aşınmalar olacak gibi duruyor. Son olarak yat verniği yapmayı düşünüyorum. Soyulma olmaması için ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
  81. Hem su bazlı vernik hem yat verniği çok kalın olur. işlemler tam kurumadan üst üste yapılırsa çabuk soyulma olur. Sehpalar iyice kuruyup kemikleşinceye kadar içi içe geçirmeyiniz.

    YanıtlaSil
  82. Merhaba
    Ben porselen tabak üzerine kaligrafi yazı yazıyorum üstüne sprey vernik atsam bozulur mu acaba?...

    YanıtlaSil